Top 4 lekkere en gezonde tussendoortjes voor jouw baby

Gepubliceerd op 26 april 2018 om 08:40

Is jouw baby al 6 maanden oud? Gun je kleintje dan naast de drie maaltijden ook wat gezonde tussendoortjes. Zo mag je kindje 2 stuks fruit en één tussendoortje. Baby’s zijn namelijk volop in de groei en een gezonde snack geeft ze energie om te spelen en te ontdekken. Met de nadruk op gezond, want ongezonde tussendoortjes kun je beter vermijden. Bij deze delen we de top 4 lekkere en gezonde tussendoortjes.

 

 

#1 Groenten en fruit

Groenten en fruit staan op nummer 1 als het op gezonde snacks aan komt. Gezonde eetgewoonten creëer je al tijdens de eerste duizend dagen van het leven van je kleine. Denk bijvoorbeeld aan een paar zacht gepureerde worteltjes, broccoli of bloemkool. Wees creatief en experimenteer er op los!

Verder kun je zachte fruitstukjes of de vernieuwde knijpzakjes vol fruit van de supermarkt geven om aan de dagelijkse portie fruit te voldoen. In ieder knijpzakje is één fruitsoort op de voorgrond aanwezig. Dit helpt jouw kindje om gemakkelijker de specifieke fruitsmaken te herkennen en deze smaken tevens te waarderen. Dit beïnvloedt de toekomstige eetgewoonten en de gezondheid van je kindje.

#2 Hartig

Vanaf 6 maanden mag je kindje ook granen eten. Probeer daarom eens een stukje brood. Je baby kan in eigen tempo op het stukje sabbelen. Geef stukjes lichtbruin brood zonder korst die je eerst in wat opvolgmelk doopt om het wat zachter te maken. In wit brood zitten geen vezels, kies daarom voor bruin brood. Vezels zijn namelijk nodig voor een goede darmwerking en spijsvertering. Een rijstwafeltje is ook een optie, maar kies wel de variant zonder zout.

#3 Zuivel

Leer je kleintje een schaaltje yoghurt te geven. Tot de leeftijd van 1 jaar mogen kinderen maximaal 100 ml naturel yoghurt per dag. Het is beter om geen yoghurt te geven met een smaakje, omdat het de zoetgewenning in de hand werkt. Yoghurt of vla met een smaakje bevatten vaak onnodige suikers. Wel kun je de yoghurt op smaak brengen door er wat stukjes (vers) fruit aan toe te voegen.

#4 Biscuits

Vanaf 8 maanden kun je gerust een volkoren biscuit aan een kindje aanbieden. Neem hiervoor wel biscuit geschikt voor baby’s, in gewone koek is de hoeveelheid zout en suiker namelijk veel hoger. Het is onnodig om een baby aan suiker te laten wennen. Onder de leeftijd van 1 jaar zijn normale koekjes niet geschikt in verband met toegevoegd suiker. Na de leeftijd van 1 jaar is het natuurlijk altijd goed om de inname van zout en suiker te beperken.

 

 

Dan hebben we nog wat extra tips op een rijtje gezet:

Leer om water te drinken

Vanaf 6 maanden kun je water of lauwe vruchtenthee zonder suiker aanbieden. Het overstappen naar het drinken van water of lauwe thee gaat geleidelijk. Als je kindje zijn hoofdje wegtrekt of de fles of beker wegduwt met zijn handjes, dan heeft je kindje waarschijnlijk genoeg gehad.

Geen zout of kruiden!

Als je voor jezelf kookt, voeg je vaak zout of kruiden toe. Kook voor je kleine altijd zonder zout. Zout is een te zware belasting voor de nog onvolgroeide nieren. Vanaf 8 maanden kunnen er gerust milde kruiden worden gebruikt, zodat het smaakpallet wordt verbreed. Pittige en sterke kruiden worden nog wel afgeraden.

Niet te veel tussendoortjes per dag

Naast 3 volledige maaltijden kan je 2 stuks fruit aanbieden (1 Olvarit fruit potje) en één tussendoortje. Geef niet meer tussendoortjes per dag dan dat, anders komt het gebit van je kind te vaak in aanraking met suikers en dat vergroot de kans op gaatjes. Wanneer je op vaste momenten iets geeft, leert je kind om niet de hele dag door te eten en te drinken.

Met deze tips krijgt je kindje elke dag de nodige energie om lekker te spelen en te ontdekken!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.